Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/pexels-amina-filkins-5560513.jpg

Första steget mot din drömroll

Har du blivit tipsad om en intressant roll eller hittat drömjobbet som inte går att motstå? Eller har du helt enkelt börjat tappa motivationen på jobbet? Vad är då ditt nästa move?
Blogg

Det har länge diskuterats kring CV:s vara eller inte vara, och det finns många åsikter om det. Hos oss på KIMM och Wise Professionals behöver du inte skicka med ditt CV när du söker en roll hos oss, det går lika bra med din LinkedIn-profil.

I detta blogginlägg delar vi med oss av tankar kring vilket innehåll vi tittar efter när du söker ett jobb, oavsett om det är ett CV eller din LinkedIn-profil. Vi hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att landa ditt drömjobb.

Istället för att se på ett CV som en historisk återblick på vad du arbetat med hittills, bör du se på ditt CV eller din LinkedIn-profil som ett första tillfälle att presentera din kompetens och motivation för en specifik roll. Det är lite mer tidskrävande, men det är bra att ha några versioner av ditt CV som fokuserar på olika saker för att enkelt kunna söka olika typer av roller. Gör en grund som kan vara gällande för alla typer av roller. Fundera sedan över vad det är för kompetenser som är avgörande för den roll du söker. Läs igenom annonsen och beskriv i ditt CV hur du möter de kompetenserna som efterfrågas, sedan kan du med små justeringar anpassa ditt CV så att du på ett tydligt sätt kan presentera dig.

Tänk på:
  • Var relevant för den specifika rollen
  • Var personlig (inte privat) och våga sticka ut!
  • Formellt vs. informellt? Var inte rädd för att vara dig själv. Självklart ska du vara professionell, men använd din tonalitet, motivation, drivkrafter – låt dessa lysa igenom redan i ditt CV.
  • Tänk på det visuella – ditt CV är ett första intryck. Lägg lite tid på rubriker och se till att det är lätt att följa och luftigt att läsa.
  • Tänk på att sökordsanpassa ditt CV så att specifika kompetenser, system och program kommer med i en sökning.

Det är viktigt att du har en tydlig struktur och röd tråd igenom ditt CV. Tänk dig att du ska berätta för en person om din kompetens och dina erfarenheter, fundera på vad som är viktigt att lyfta för just den rollen du söker. När du har skrivit klart ditt CV läs igenom noga och be någon annan läsa det också för att undvika stavfel och få input på om det är tydligt och lätt att ta till sig.

Inledningen

Våga sticka ut och vara personlig i din CV. Att börja med en kort beskrivning om dig och din kompetens är ett trevligt sätt att fånga rekryterarens uppmärksamhet. Hur du väljer att presentera dig själv kan se olika ut – men kom ihåg att hålla det kort (några rader) och relevant för den specifika rollen. Och glöm inte att du ska presentera ditt yrkesmässiga jag.

Erfarenhet

Här är det viktigt med struktur för att göra det lätt för personen som läser ditt CV att följa med i din karriär. Beskriv dina arbeten i kronologisk ordning och börja med ditt senaste först.

Börja med din titel, företagsnamn och mellan vilka år och månader du jobbat i respektive roll. Beskriv de ansvarsområden som är relevanta för den tilltänkta rollen, lyft gärna projekt eller initiativ som du varit med och drivit. Var kortfattad och kärnfull. I beskrivningen kan du med fördel vara konkret. Om du tex. haft personalansvar – skriv det och hur många personer som ingick i din grupp.

Om företaget i annonsen efterfrågar kunskaper i vissa IT/system eller specifika språk – glöm inte att skriva med det specifika som efterfrågas för den tilltänkta rollen.

Utbildning & kurser

Precis som med arbetslivserfarenhet skriver du dina utbildningar och kurser i kronologisk ordning med den senaste först.

Lycka till!