Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/pexels-fauxels-3184432.jpg

Talent Management, har ni börjat?

Arbetar du på en HR-avdelning men är inte direkt involverad i företagets rekryteringar? Eller är du rekryteringsansvarig endast med fokus på nyrekrytering? Många företag lägger krutet på att hitta nya talanger men har ingen strategi för att behålla och utveckla befintliga medarbetare, är inte det konstigt?
Blogg

Nyrekryteringar är viktiga men utan ett helhetsperspektiv kring rekrytering och Talent Management (TM) riskerar organisationer att förlora sina viktigaste medarbetare lika snabbt som det tog att anställa dem. Statistik från ADP DataCloud visar att mer än 25% av nyanställda väljer att lämna sitt jobb inom de två första månaderna. Redan för ett par år sedan skrev Bersin & Associates att företag med en välintegrerad TM-strategi har hela 40% lägre personalomsättning bland ”high performers” och samtidigt 87% bättre möjlighet att ”hire the best people”. 


Vad finns då att göra? Oavsett om din tjänst är märkt Talent Aquisition, rekryteringsspecialist eller HR-någonting, se till att din organisation har en uttalad strategi för Talent Management.

  • Det kan börja med att stärka arbetsgivarvarumärket och den interna kulturen.
  • Rekryteringsstrategin behöver synkas med affärsplanen.
  • Rekryteringsprocessen behöver byggas efter kandidaternas preferenser, inte rekryterarens.
  • När du väl har hittat ett gäng hungriga medarbetare, se till att de fortsätter vara engagerade genom t.ex en bra onboarding, gemensamma aktiviteter och utvecklingsmöjligheter.

Många drömmer om att fostra framtida ledare men utöver vertikala karriärsteg är de horisontella möjligheterna minst lika viktiga, annars kommer du aldrig att få med allihopa. När, inte om, anställda till slut bestämmer sig för att testa sina vingar utanför organisationen, se till att ni har en proffsig exitprocess så att även tidigare anställda fortsätter vara ambassadörer. Har ni dessutom ett bra alumnnätverk underlättas kontakten med tidigare kollegor vilket förstås är win-win för framtiden. Det finns förstås ännu fler fokusområden, inte minst comp & ben och mångfald.

Vårt intryck är att det pratas mycket i branschen om TM men att det är få som har koll på helheten, det handlar ju om så mycket mer än bara rekrytering. Om inte HR sätter detta på agendan, vem kommer då att göra det? Det är hög tid att sätta igång om ni inte redan har gjort det, risken är annars uppenbar att tappa såväl potentiella som befintliga medarbetare till mer attraktiva konkurrenter.

Har du något bra exempel får du gärna skriva några rader och har du frågor eller synpunkter är det bara att höra av dig!